Suroviny:
- 4 l vody
- 15-20 celých stoniek medovky
- 15-20 celých stoniek mäty
- 10 celých stoniek palina abrotanová (voliteľne)
- 10 celých stoniek materina dúška (voliteľne)
- 10 celých kvetov bazy čiernej (voliteľne)
- 6 KL kys. citrónová
- 6 citróny
- 2,5kg trstinový cukor
Postup:
- prevar vodu a nechaj vychladnúť
- do veľkého hrnca vlož premyté a natrhané byliny na menšie kusy (baza sa neumýva)
- pridaj kys. citrónovú a šťavu z citrónov
- zalej vodou a nechaj prekryté utierkou postáť aspoň 15 hodín (voda by mala presne pokryť byliny, nemá jej byť zbytočne veľa)
- po 15 hodinách preceď cez jemné sitko
- pridaj cukor, priveď do varu a horúci sirup vlej do fliaš
- stačí skladovať v chladničke, bez sterilizovania vydrží 3 mesiace
- pre dlhú trvanlivosť sterilizuj 15 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny