Medovkovo-mätový sirup

Suroviny:

  • 4 l vody
  • 15-20 celých stoniek medovky
  • 15-20 celých stoniek mäty
  • 10 celých stoniek palina abrotanová (voliteľne)
  • 10 celých stoniek materina dúška (voliteľne)
  • 10 celých kvetov bazy čiernej (voliteľne)
  • 6 KL kys. citrónová
  • 6 citróny
  • 2,5kg trstinový cukor

Postup:

  1. prevar vodu a nechaj vychladnúť
  2. do veľkého hrnca vlož premyté a natrhané byliny na menšie kusy (baza sa neumýva)
  3. pridaj kys. citrónovú a šťavu z citrónov
  4. zalej vodou a nechaj prekryté utierkou postáť aspoň 15 hodín (voda by mala presne pokryť byliny, nemá jej byť zbytočne veľa)
  5. po 15 hodinách preceď cez jemné sitko
  6. pridaj cukor, priveď do varu a horúci sirup vlej do fliaš
  7. stačí skladovať v chladničke, bez sterilizovania vydrží 3 mesiace
  8. pre dlhú trvanlivosť sterilizuj 15 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny