Domáce žemle, bagetky

na 8-12ks pečiva

Suroviny:

  • 150 ml mlieka
  • 150 ml vody
  • 30 g olivového oleja
  • 500 g hladkej múky (pšeničnej, špaldovej, celozrnej alebo mix)
  • 1,5 KL soľ (8 g)
  • 1,5 PL trstinový cukor (20 g)
  • 1 balenie sušeného droždia

Postup:

  1. zo všetkých surovín vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste alebo cesto spracujeme v domácej pekárničke
  2. rozdelíme na 8-12 rovnakých kúskov a vypracujeme žemle alebo bagetky
  3. voliteľne môžeme naplniť džemom, lekvárom, čokoládou..
  4. potrieme rozšlahaným vajcom
  5. vložíme do rúry (horný a spodný ohrev) na 220°C na cca 13 minút alebo podľa potreby