Nálev:
- 1500 ml voda
- 500 ml ocot
- 100 g cukor
Suroviny:
- cca 2 kg húb (rýdziky, kuriatka, dubáky, podpňovky, šampiňóny.. )
- 1 KL soľ
- štipka kyselina citrónová
- celé čierne korenie
- celé nové korenie
- bobkové listy
- fenikel (semienka)
- mrkva
- cibuľa
Postup:
- očistené huby pokrájame na menšie kúsky (malé necháme v celku, väčšie prekrojíme na polovice ale štvrtiny)
- očistenú cibuľu a mrkvu pokrájame na kolieska a uložíme na dno menších zaváracích pohárov
- huby vložíme do osolenej vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme ich povariť asi 5 minút
- následne ich scedíme a prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať
- pripravíme nálev, ktorý privedieme k varu a povaríme cca 3 minúty
- odkvapkané a vychladnuté huby navrstvíme do pohárov (do výšky zhruba 1,5 cm pod viečko)
- do každého pohára pridáme 3 guličky celého čierneho korenia, 2 guličky nového čierneho korenia, kúsok bobkového listu, 5 semienka feniklu, a prípadne zvyšnú mrkvu
- sterilizujeme 15 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny