Nakladané huby

Nálev:

  • 1500 ml voda
  • 500 ml ocot
  • 100 g cukor

Suroviny:

  • cca 2 kg húb (rýdziky, kuriatka, dubáky, podpňovky, šampiňóny.. )
  • 1 KL soľ
  • štipka kyselina citrónová
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkové listy
  • fenikel (semienka)
  • mrkva
  • cibuľa

Postup:

  1. očistené huby pokrájame na menšie kúsky (malé necháme v celku, väčšie prekrojíme na polovice ale štvrtiny)
  2. očistenú cibuľu a mrkvu pokrájame na kolieska a uložíme na dno menších zaváracích pohárov
  3. huby vložíme do osolenej vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme ich povariť asi 5 minút
  4. následne ich scedíme a prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať
  5. pripravíme nálev, ktorý privedieme k varu a povaríme cca 3 minúty
  6. odkvapkané a vychladnuté huby navrstvíme do pohárov (do výšky zhruba 1,5 cm pod viečko)
  7. do každého pohára pridáme 3 guličky celého čierneho korenia, 2 guličky nového čierneho korenia, kúsok bobkového listu, 5 semienka feniklu, a prípadne zvyšnú mrkvu
  8. sterilizujeme 15 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny