Trhané mäso v žemli – Pulled pork

Suroviny:

  • 1500 g bravčové pliecko (krkovička) v kuse

Na marinovanie:

  • 3 PL soľ hrubozrnná
  • 2 PL cukor trstinový

Na opláchnutie:

  • ocot jablkový

Koreniaca zmes:

  • 1 PL paprika mletá sladká
  • 0,25  KL paprika mletá pálivá
  • 0,5 PL rasca rímska mletá
  • 1 KL sušený cesnak (alebo čerstvý pretlačený 2 ks)
  • 0,25 KL korenie čierne mleté

Na potretie:

  • 100 ml omáčka barbecue

Postup:

  • potrebujeme väčší kus mäsa, ktorý tvorí „guľu“ aby sa pri pečení nevysušil
  • hrubozrnnú soľ a trstinový cukor zmiešame a poriadne votrieme do celého mäsa, zabalíme do fólie a dáme minimálne na 12 hodín do chladničky
  • potom mäso vezmeme nad drez, oškrabeme prebytočnú soľ s cukrom a celé ho umyjeme jablkovým octom
  • umyté mäso obalíme v namiešanej koreniacej zmesi a vložíme do vysokého pekáča
  • pekáč uzatvoríme a dáme piecť na dve hodiny pri teplote 130 °C
  • pekáč vyberieme, odokryjeme a celý kus ponatierame barbecue omáčkou (alebo omáčkou podľa chuti)
  • potreté mäso znova zakryjeme a vložíme späť do rúry a pečieme zakryté ďalších šesť hodín pri teplote 130 °C
  • mäso pustí dosť šťavy a pečie sa pomaly, takže netreba zbytočne odokrývať, ani kontrolovať
  • po celých ôsmich hodinách pečenia mäso z rúry vyberieme, zapichneme vidličku a samo od seba sa po vláknach oddelí a rozpadne, vtedy je to správne upečené
  • horúce mäso vyberieme na dosku a pomocou dvoch vidličiek po vláknach roztrháme na malé kúsky a vložíme ho nazad do pekáča s výpekom
  • mäso vo výpeku premiešame, aby nevyschlo a ihneď môžeme konzumovať
  • podávame v hamburgerovej žemli väčšie množstvo mäsa (voliteľne žemľu potrieť tatárskou /chilli omáčkou a na mäso položiť rozpustený syr, chilli papričky..)