Suroviny:
- 1500 g bravčové pliecko (krkovička) v kuse
Na marinovanie:
- 3 PL soľ hrubozrnná
- 2 PL cukor trstinový
Na opláchnutie:
- ocot jablkový
Koreniaca zmes:
- 1 PL paprika mletá sladká
- 0,25 KL paprika mletá pálivá
- 0,5 PL rasca rímska mletá
- 1 KL sušený cesnak (alebo čerstvý pretlačený 2 ks)
- 0,25 KL korenie čierne mleté
Na potretie:
- 100 ml omáčka barbecue
Postup:
- potrebujeme väčší kus mäsa, ktorý tvorí „guľu“ aby sa pri pečení nevysušil
- hrubozrnnú soľ a trstinový cukor zmiešame a poriadne votrieme do celého mäsa, zabalíme do fólie a dáme minimálne na 12 hodín do chladničky
- potom mäso vezmeme nad drez, oškrabeme prebytočnú soľ s cukrom a celé ho umyjeme jablkovým octom
- umyté mäso obalíme v namiešanej koreniacej zmesi a vložíme do vysokého pekáča
- pekáč uzatvoríme a dáme piecť na dve hodiny pri teplote 130 °C
- pekáč vyberieme, odokryjeme a celý kus ponatierame barbecue omáčkou (alebo omáčkou podľa chuti)
- potreté mäso znova zakryjeme a vložíme späť do rúry a pečieme zakryté ďalších šesť hodín pri teplote 130 °C
- mäso pustí dosť šťavy a pečie sa pomaly, takže netreba zbytočne odokrývať, ani kontrolovať
- po celých ôsmich hodinách pečenia mäso z rúry vyberieme, zapichneme vidličku a samo od seba sa po vláknach oddelí a rozpadne, vtedy je to správne upečené
- horúce mäso vyberieme na dosku a pomocou dvoch vidličiek po vláknach roztrháme na malé kúsky a vložíme ho nazad do pekáča s výpekom
- mäso vo výpeku premiešame, aby nevyschlo a ihneď môžeme konzumovať
- podávame v hamburgerovej žemli väčšie množstvo mäsa (voliteľne žemľu potrieť tatárskou /chilli omáčkou a na mäso položiť rozpustený syr, chilli papričky..)