Turecká šošovicová polievka

Suroviny:

  • 2 ks biela cibuľa
  • 3 ks tučná paprika (ideálne mix zelená, červená, žltá)
  • 2 ks mrkva
  • 400 g červená šošovica
  • 2 PL pšeno (alebo bulgur, krúpy, ovsené vločky)
  • 500 ml pretlak / domáci kečup (alebo 1 kg čerstvých paradajok)
  • na dochutenie: olivový olej, soľ, korenie, kurkuma, čili, drvená rasca, mletá červená paprika, bobkový list, maslo, petržlenová alebo koriandrová vňať, citrónová šťava

Postup:

  1. do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť 2 litre vody
  2. cibuľu, papriky aj mrkvu nakrájame na drobno a uložíme do oddelených misiek
  3. šošovicu a pšeno omyjeme pod vodou a necháme odkvapkať
  4. do hrnca pridáme olivový olej alebo bravčovú masť a postupne pridávame cibuľu, papriky a mrkvu
  5. každú z nich po pridaní do hrnca necháme cca 2 min restovať
  6. pridáme soľ, korenie, kurkumu, čili, drvenú rascu a mletú červenú papriku
  7. pridáme šošovicu so pšenom, pretlak a bobkový list
  8. podľa potreby dolejeme vodou, zamiešame a varíme cca 20 minút
  9. ak je už zelenina mäkká, vyberieme bobkový list, vhodíme kus masla a zľahka rozmixujeme tak, aby sa „rozbila“ šošovica
  10. dochutíme čerstvou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou, dosolíme a poriadne zakvapkáme citrónovou šťavou