Suroviny:
- 2 ks biela cibuľa
- 3 ks tučná paprika (ideálne mix zelená, červená, žltá)
- 2 ks mrkva
- 400 g červená šošovica
- 2 PL pšeno (alebo bulgur, krúpy, ovsené vločky)
- 500 ml pretlak / domáci kečup (alebo 1 kg čerstvých paradajok)
- na dochutenie: olivový olej, soľ, korenie, kurkuma, čili, drvená rasca, mletá červená paprika, bobkový list, maslo, petržlenová alebo koriandrová vňať, citrónová šťava
Postup:
- do rýchlovarnej kanvice si dáme zovrieť 2 litre vody
- cibuľu, papriky aj mrkvu nakrájame na drobno a uložíme do oddelených misiek
- šošovicu a pšeno omyjeme pod vodou a necháme odkvapkať
- do hrnca pridáme olivový olej alebo bravčovú masť a postupne pridávame cibuľu, papriky a mrkvu
- každú z nich po pridaní do hrnca necháme cca 2 min restovať
- pridáme soľ, korenie, kurkumu, čili, drvenú rascu a mletú červenú papriku
- pridáme šošovicu so pšenom, pretlak a bobkový list
- podľa potreby dolejeme vodou, zamiešame a varíme cca 20 minút
- ak je už zelenina mäkká, vyberieme bobkový list, vhodíme kus masla a zľahka rozmixujeme tak, aby sa „rozbila“ šošovica
- dochutíme čerstvou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou, dosolíme a poriadne zakvapkáme citrónovou šťavou