Pretlak

Suroviny:

  • 3 kg paradajky mäsité
  • 2 ks červená cibuľa (príp. biela)
  • 3 ks strúčik cesnak
  • 8 ks lístkov čerstvá bazalka
  • 2 PL trstinový cukor
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1 ks bobkový list

Postup:

  1. paradajky umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca
  2. cibule očistíme a rozrežeme napoly, strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé do hrnca
  3. pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame a varíme na miernom ohni cca 30 minút za občasného miešania
  4. vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme
  5. zrniečka a šupky môžeme prepasírovať cez sitko (voliteľne)
  6. ešte horúci pretlak plníme do pohárov
  7. vydrží aj bez sterilizácie alebo sterilizujeme 15 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny