Boloňská omáčka:
- 1 ks cibuľa väčšia
- 2 strúčiky cesnak
- 3 ks mrkva strúhaná
- 2 ks petržlen strúhaný
- 500 g mleté bravčové pliecko
- 500 ml pasírované paradajky
- 250 ml pretlak
- 1 KL korenie čierne mleté
- 1 KL oregano
- 1 KL soľ
- 1 KL paprika červená mletá
- 4 lístky bazalka čerstvá (alebo 0,5 KL sušená bazalka)
- 3 dc víno červené
Bešamelová omáčka:
- 50 g maslo
- 50 g múka
- 500 ml mlieko
- 0,5 KL muškátový oriešok mletý
Ďalšie suroviny:
- 500 g nastrúhaný syr (najlepšie gouda, parmezán)
- 1 balenie cestovín Lasagne
Postup:
- na oleji popražíme do sklovita nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom
- pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen a osmahneme cca 5 min
- pridáme mleté mäso a počkáme kým sa zatiahne
- po zatiahnutí mäsa ho podlejeme červeným vínom a necháme 20 min zakryté dusiť (občas premiešame)
- po 20 min pridáme pasírované paradajky, pretlak, korenia a soľ a zakryté dusíme 45 min
- medzitým si urobíme bešamelovú omáčku – roztopíme maslo, po troche pridávame múku, miešame metličkou a dávame pozor, aby nám nič neprihorelo
- pridáme mlieko a miešame do zhustnutia
- na koniec pridáme muškátový oriešok (malo by to vyzerať ako riedky puding)
- pripravíme si zapekaciu misu s vysokými okrajmi a vrstíme
- vložíme do rúry (horný a spodný ohrev) na 25 min pri 185°C
Vrstvenie:
- boloňská omáčka
- plátky lasagne
- boloňská omáčka
- bešamelová omáčka
- nastrúhaný syr
- plátky lasagne
- boloňská omáčka
- bešamelová omáčka
- nastrúhaný syr
- plátky lasagne
- bešamelová omáčka
- nastrúhaný syr
- oregano