Kuracie mäso v teriyaki marináde s ryžou a grilovanými zemiakmi

Suroviny:

  • 500g kuracieho mäsa
  • 1 hrnček ryže

Marináda:

  • 5 PL sójová omáčka
  • 2 PL sušeného alebo 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 PL chilli omáčka
  • 3 PL javorový sirup
  • 2 PL ocot
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1 hrsť nasekanej jarnej cibuľky / póru

Grilované zemiaky:

  • 4 ks zemiaky
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • oregano
  • soľ

Postup:

  1. Kuracie mäso nakrájame na kocky, premiešame s marinádou a necháme v chladničke minimálne 2 hodiny.
  2. Zemiaky umyjeme a prekrojíme na polovicu, osolíme, pridáme čierne korenie, oregano, pokvapkáme olivovým olejom, ktorý rozotrieme a necháme v chladničke aspoň 30 minút. Následne pečieme v rúre pri 200 °C 40-50 minút v otvorenej nádobe alebo v teplovzdušnej rúre 25 minút. Zemiaky po dopečení posypeme nakrájaným pórom a pridáme trochu masla, ktoré necháme rozpustiť.
  3. 1 hrnček ryže 3x premyjeme a vložíme do rozohriateho hrnca s 2 PL olivového oleja, 2 hrnčekmi teplej vody a zakryjeme pokrievkou. Keď ryža začne vrieť, pokrievku poodkryjeme a stlmíme stupeň ohrevu. Po 10 minútach odstavíme a pokrievku prikryjeme na 5 minút. Po 5 minútach je ryža hotová. Ryžu na tanieri posypeme posekaným pórom.
  4. Medzitým mäso pečieme na panvici a po uzavretí mäsa dolejeme 50-100ml vody podľa potreby.
  5. Ďalej mäso dusíme cca 20-30 minút.