Lasagne

Boloňská omáčka:

  • 1 ks cibuľa väčšia
  • 2 strúčiky cesnak
  • 3 ks mrkva strúhaná
  • 2 ks petržlen strúhaný
  • 500 g mleté bravčové pliecko
  • 500 ml pasírované paradajky
  • 250 ml pretlak
  • 1 KL korenie čierne mleté
  • 1 KL oregano
  • 1 KL soľ
  • 1 KL paprika červená mletá
  • 4 lístky bazalka čerstvá (alebo 0,5 KL sušená bazalka)
  • 3 dc víno červené

Bešamelová omáčka:

  • 50 g maslo
  • 50 g múka
  • 500 ml mlieko
  • 0,5 KL muškátový oriešok mletý

Ďalšie suroviny:

  • 500 g nastrúhaný syr (najlepšie gouda, parmezán)
  • 1 balenie cestovín Lasagne

Postup:

  1. na oleji popražíme do sklovita nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom
  2. pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen a osmahneme cca 5 min
  3. pridáme mleté mäso a počkáme kým sa zatiahne
  4. po zatiahnutí mäsa ho podlejeme červeným vínom a necháme 20 min zakryté dusiť  (občas premiešame)
  5. po 20 min pridáme pasírované paradajky, pretlak, korenia a soľ a zakryté dusíme 45 min
  6. medzitým si urobíme bešamelovú omáčku – roztopíme maslo, po troche pridávame múku, miešame metličkou a dávame pozor, aby nám nič neprihorelo
  7. pridáme mlieko a miešame do zhustnutia
  8. na koniec pridáme muškátový oriešok (malo by to vyzerať ako riedky puding)
  9. pripravíme si zapekaciu misu s vysokými okrajmi a vrstíme
  10. vložíme do rúry (horný a spodný ohrev) na 25 min pri 185°C

Vrstvenie:

  1. boloňská omáčka
  2. plátky lasagne
  3. boloňská omáčka
  4. bešamelová omáčka
  5. nastrúhaný syr
  6. plátky lasagne
  7. boloňská omáčka
  8. bešamelová omáčka
  9. nastrúhaný syr
  10. plátky lasagne
  11. bešamelová omáčka
  12. nastrúhaný syr
  13. oregano