Kuracie mäso v sladko-kyslej ananásovej marináde s grilovanou zeleninou

Suroviny:

  • 500 g kuracie prsia nakrájané na kocky
  • ryža
  • mäta
  • citrón

Marináda:

  • 100 g  rozmixovaného ananásu
  • 2 PL ananásovej šťavy (z konzervy)
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 PL medu alebo trstinového cukru
  • 1 PL ryžového alebo jablčného octu
  • 3 PL pretlaku
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL chilli (voliteľné)

Zelenina:

  • cuketa nakrájaná na plátky
  • paprika nakrájaná na pásiky
  • cibuľa nakrájaná na pásiky
  • mrkva nakrájaná na tenké kolieska
  • 2–3 PL olivového oleja
  • bazalka, oregano, rozmarín
  • soľ, čierne korenie
Postup:
  1. v miske zmiešaj všetky ingrediencie na marinádu
  2. kocky kuracieho mäsa vlož do marinády a dobre premiešaj, aby sa mäso obalilo
  3. zakry a nechaj marinovať minimálne 1 hodinu, ideálne 3 hodiny v chladničke
  4. nakrájaj si zeleninu, naukladaj do vymasteného pekáča pridaj korenie, bylinky a premiešaj
  5. rozohrej rúru na 200 °C spodný a horný ohrev
  6. vlož obe pekáče s mäsom aj zeleninou a peč odkryté 20 minút
  7. po 20 minútach premiešaj mäso aj zeleninu a znova peč odkryté 20 minút
  8. znova premiešaj, zapni iba horný ohrev s grilom, prelož pekáče na vyššie poschodie a dopeč 10 minút
  9. medzitým si priprav ryžu, ktorú na konci dochuť nasekanou mätou
  10. hotové jedlo pokvapkaj citrónom alebo posyp čerstvými bylinkami