Kotlíkový guľáš

Suroviny:

  • 1 kg hovädzia kližka
  • 2 kg bravčové pliecko (alebo použiť len jeden druh mäsa)
  • 2 kg cibuľa
  • 250 g bravčová masť
  • 6 ks paradajka na praženie
  • 3 ks paprika na praženie
  • 1 ks veľký zemiak na zahustenie
  • 330 ml domáci kečup (pretlak)
  • 700 ml lečo
  • 2,5 kg zemiaky
  • 8 ks strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • červená paprika
  • chilli
  • majorán

Marinovanie mäsa:

  • mäsá si nakrájame na kocky a marinujeme v osobitných miskách
  • pripravíme si omáčku z 1 dc oleja, 1 PL červená paprika, 1 PL drvená rasca, 2 PL horčica, 1 KL čierne korenie, 1 KL majorán, 2 ks pretlačený cesnak a premiešame a nakoniec zalejeme s 2 dc piva
  • omáčkou zalejeme obe mäsá a necháme v chladničke 24 hodín

Postup:

  1. na roztopenej bravčovej masti popražíme cibuľu, spolu so 6 ks olupanými pokrájanými paradajkami a 3 ks nakrájanými paprikami na drobno
  2. pridáme hovädziu kližku a necháme zatiahnuť
  3. po zatiahnutí mäsa zalejeme 0,5l tmavým (svetlým) pivom s 0,5 dc pálenky
  4. po 45 min pridáme bravčové pliecko a necháme zatiahnuť
  5. po zatiahnutí mäsa dolejeme vodu podľa potreby a pridáme 1 veľký zemiak nakrájaný na drobno na zahustenie
  6. následne pridáme domáci kečup alebo pretlak, lečo a podľa potreby nasypeme soľ, korenie, papriku, chilli a varíme 45 min
  7. po 45 min pridáme zemiaky (2,5kg) a varíme 45 min alebo kým zemiaky a mäso nebudú mäkké
  8. na úplný koniec pridáme pretlačený cesnak a poriadne posypeme majoránom a hneď odstavíme