Suroviny:
- 1 kg hovädzia kližka
- 2 kg bravčové pliecko (alebo použiť len jeden druh mäsa)
- 2 kg cibuľa
- 250 g bravčová masť
- 6 ks paradajka na praženie
- 3 ks paprika na praženie
- 1 ks veľký zemiak na zahustenie
- 330 ml domáci kečup (pretlak)
- 700 ml lečo
- 2,5 kg zemiaky
- 8 ks strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- červená paprika
- chilli
- majorán
Marinovanie mäsa:
- mäsá si nakrájame na kocky a marinujeme v osobitných miskách
- pripravíme si omáčku z 1 dc oleja, 1 PL červená paprika, 1 PL drvená rasca, 2 PL horčica, 1 KL čierne korenie, 1 KL majorán, 2 ks pretlačený cesnak a premiešame a nakoniec zalejeme s 2 dc piva
- omáčkou zalejeme obe mäsá a necháme v chladničke 24 hodín
Postup:
- na roztopenej bravčovej masti popražíme cibuľu, spolu so 6 ks olupanými pokrájanými paradajkami a 3 ks nakrájanými paprikami na drobno
- pridáme hovädziu kližku a necháme zatiahnuť
- po zatiahnutí mäsa zalejeme 0,5l tmavým (svetlým) pivom s 0,5 dc pálenky
- po 45 min pridáme bravčové pliecko a necháme zatiahnuť
- po zatiahnutí mäsa dolejeme vodu podľa potreby a pridáme 1 veľký zemiak nakrájaný na drobno na zahustenie
- následne pridáme domáci kečup alebo pretlak, lečo a podľa potreby nasypeme soľ, korenie, papriku, chilli a varíme 45 min
- po 45 min pridáme zemiaky (2,5kg) a varíme 45 min alebo kým zemiaky a mäso nebudú mäkké
- na úplný koniec pridáme pretlačený cesnak a poriadne posypeme majoránom a hneď odstavíme