Hroznové víno

Víno z cca 50kg hrozna

1. deň – zber hrozna, rmut, enzým, sírenie, macerácia

  • cca 45-50 kg bieleho muškátu, 5 kg červeného japonská isabela
  • oberaj v suchom dni, zbieraj len zdravé strapce bez plesní
  • hrozno neumývaj, môže byť mierne vlhké
  • odstopkuj a popuč v rukách do 2x 33l nádoby do 3/4 objemu (na rysku 26 litrov)
  • do misky naber šťavu, pridaj pektolitický enzým, rozmiešaj a vlej späť
  • po 30 minútach do misky naber šťavu a pridaj disiričitan draselný, rozmiešaj a vlej späť (2,5g do na 1 nádobu)
  • nechaj v pivnici na 24 hodín s voľne položeným vekom

Nádoba: 2x plastová 33 l do max. 3/4
Miesto: pivnica
Teplota: 10–15 °C
Čas: 24 hodín
Stav: cca 45-50 l rmutu

 

2. deň – lisovanie/odšťavenie, meranie cukornatosti

  • vylisuj / odšťavuj rmut na pomalom stupni, aby kôstky ostali v odpade
  • odober do nádoby na meranie cukornatosti číry mušt a zmeraj cukornatosť pri 20 °C (pri 14°C pripočítaj 0,2°NM)
  • cukor ešte nepridávaj, len si zmeraj cukornatosť
  • nechaj v pivnici na 48 hodín v nádobe s kohútikom a kvasnou zátkou (hermeticky uzavretá)

Nádoba: plastová 33 l s kohútikom s kvasnou zátkou (hermeticky)
Miesto: pivnica
Teplota: 10–15 °C
Čas: 48 hodín
Stav: cca 27–30 l muštu

 

4. deň – usadenie muštu, stočenie, pridanie cukru, pridanie kvasiniek, začiatok kvasenia

  • po 48 hod. od vylisovania
  • stoč víno cez kohútik do druhej nádoby s trochou kalu
  • v 1–2 l muštu rozpusti vypočítané množstvo cukru a vlej späť do nádoby a premiešaj celé množstvo

Prepočet: zvýšenie o 1 °NM = 1 kg cukru v 100 litroch muštu
Cieľ: 20–22 °NM (suché víno)
Príklad: máš 25 l muštu, chceš zvýšiť  o 1 °NM = pridaj 250g cukru
(20l o 1 °NM = + 200g cukru, 22l o 1 °NM = + 220g cukru)

  • rozpusť kvasinky (napr. 7 g Fermivin LS2) v 50 ml vody (30–35 °C)
  • nechať 15–20 min aktivovať
  • pridaj aktivované kvasinky do muštu, premiešaj
  • nechaj kvasiť pri 18–21 °C v garáži a hermeticky uzavri s kvasnou zátkou
  • po 2 dňoch pridaj polovicu živín pre kvasinky – rozpusť ich v 50 ml vody (30–35 °C) a nechaj postáť 15-20 min a tak vlej a jemne premiešaj
  • na 4. deň pridaj druhú polovicu živín pre kvasinky
  • celková doba prvotného kvasenia: 2–3 týždne, kým kvasenie výrazne spomalí

Nádoba: plastová 33 l bez kohútika s kvasnou zátkou (hermeticky)
Miesto: garáž
Teplota: 18–21 °C
Čas: 2-3 týždne
Stav: vzniká mladé aromatické víno

 

Po 2-3 týždňoch – dokvasenie

  • pokračuj po cca 2-3 týždňoch ak už víno nebublinkuje cez zátku (inak nechaj ešte dokvasiť)
  • stoč víno cez hadičku / uzáver do druhej čistej nádoby a stoč aj trochu kalu (0,5 – 1 l)
  • hermeticky uzavri s kvasnou zátkou do pivnice na 6 týždňov

Nádoba: plastová 33 l s kohútikom s kvasnou zátkou (hermeticky)
Miesto: pivnica
Teplota: 12 °C
Čas: 6 týždne
Stav: stabilizované, vyrovnané víno

 

Po 6 týždňoch – Finálne stočenie a fľašovanie

  • plň do fliaš (najlepšie so skrutkovacím uzáverom, plň 3cm pod okraj fľaše)