na 8-10 ks pečiva
Suroviny:
- 250 ml voda
- 500 g hladkej múky (pšeničnej, špaldovej, celozrnej alebo mix)
- 15 g olivového oleja
- 2 KL soľ (12 g)
- 1 KL trstinový cukor (6 g)
- 1 balenie sušeného droždia
Postup:
- zo všetkých surovín vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste alebo cesto spracujeme v domácej pekárničke
- rozdelíme na 8-10 rovnakých kúskov a valčekom vytvarujeme trojuholníky, ktoré následne zrolujeme od širšej strany smerom k špičke
- na spodok rúry vložíme plech na pečenie, ktorý naplníme do polovice vodou a vyhrejeme rúru na 230°
- rožky jemne poprášime vodou (napr. rozprašovačom), vložíme do rúry a hneď zavrieme dvierka, aby para neunikala
- pečieme cca 13 minút alebo podľa potreby do zlatistej farby
- v priebehu pečenia zvyknem rožky v rúre ešte raz jemne poprášiť vodou, aby nepopraskali