Domáce rožky

na 8-10 ks pečiva

Suroviny:

  • 250 ml voda
  • 500 g hladkej múky (pšeničnej, špaldovej, celozrnej alebo mix)
  • 15 g olivového oleja
  • 2 KL soľ (12 g)
  • 1 KL trstinový cukor (6 g)
  • 1 balenie sušeného droždia

Postup:

  1. zo všetkých surovín vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste alebo cesto spracujeme v domácej pekárničke
  2. rozdelíme na 8-10 rovnakých kúskov a valčekom vytvarujeme trojuholníky, ktoré následne zrolujeme od širšej strany smerom k špičke
  3. na spodok rúry vložíme plech na pečenie, ktorý naplníme do polovice vodou a vyhrejeme rúru na 230°
  4. rožky jemne poprášime vodou (napr. rozprašovačom), vložíme do rúry a hneď zavrieme dvierka, aby para neunikala
  5. pečieme cca 13 minút alebo podľa potreby do zlatistej farby
  6. v priebehu pečenia zvyknem rožky v rúre ešte raz jemne poprášiť vodou, aby nepopraskali