Víno z cca 50kg hrozna
1. deň – zber hrozna, rmut, enzým, sírenie, macerácia
- cca 45-50 kg bieleho muškátu, 5 kg červeného japonská isabela
- oberaj v suchom dni, zbieraj len zdravé strapce bez plesní
- hrozno neumývaj, môže byť mierne vlhké
- odstopkuj a popuč v rukách do 2x 33l nádoby do 3/4 objemu (na rysku 26 litrov)
- do misky naber šťavu, pridaj pektolitický enzým, rozmiešaj a vlej späť
- po 30 minútach do misky naber šťavu a pridaj disiričitan draselný, rozmiešaj a vlej späť (2,5g do na 1 nádobu)
- nechaj v pivnici na 24 hodín s voľne položeným vekom
Nádoba: 2x plastová 33 l do max. 3/4
Miesto: pivnica
Teplota: 10–15 °C
Čas: 24 hodín
Stav: cca 45-50 l rmutu
2. deň – lisovanie/odšťavenie, meranie cukornatosti
- vylisuj / odšťavuj rmut na pomalom stupni, aby kôstky ostali v odpade
- odober do nádoby na meranie cukornatosti číry mušt a zmeraj cukornatosť pri 20 °C (pri 14°C pripočítaj 0,2°NM)
- cukor ešte nepridávaj, len si zmeraj cukornatosť
- nechaj v pivnici na 48 hodín v nádobe s kohútikom a kvasnou zátkou (hermeticky uzavretá)
Nádoba: plastová 33 l s kohútikom s kvasnou zátkou (hermeticky)
Miesto: pivnica
Teplota: 10–15 °C
Čas: 48 hodín
Stav: cca 27–30 l muštu
4. deň – usadenie muštu, stočenie, pridanie cukru, pridanie kvasiniek, začiatok kvasenia
- po 48 hod. od vylisovania
- stoč víno cez kohútik do druhej nádoby s trochou kalu
- v 1–2 l muštu rozpusti vypočítané množstvo cukru a vlej späť do nádoby a premiešaj celé množstvo
Prepočet: zvýšenie o 1 °NM = 1 kg cukru v 100 litroch muštu
Cieľ: 20–22 °NM (suché víno)
Príklad: máš 25 l muštu, chceš zvýšiť o 1 °NM = pridaj 250g cukru
(20l o 1 °NM = + 200g cukru, 22l o 1 °NM = + 220g cukru)
- rozpusť kvasinky (napr. 7 g Fermivin LS2) v 50 ml vody (30–35 °C)
- nechať 15–20 min aktivovať
- pridaj aktivované kvasinky do muštu, premiešaj
- nechaj kvasiť pri 18–21 °C v garáži a hermeticky uzavri s kvasnou zátkou
- po 2 dňoch pridaj polovicu živín pre kvasinky – rozpusť ich v 50 ml vody (30–35 °C) a nechaj postáť 15-20 min a tak vlej a jemne premiešaj
- na 4. deň pridaj druhú polovicu živín pre kvasinky
- celková doba prvotného kvasenia: 2–3 týždne, kým kvasenie výrazne spomalí
Nádoba: plastová 33 l bez kohútika s kvasnou zátkou (hermeticky)
Miesto: garáž
Teplota: 18–21 °C
Čas: 2-3 týždne
Stav: vzniká mladé aromatické víno
Po 2-3 týždňoch – dokvasenie
- pokračuj po cca 2-3 týždňoch ak už víno nebublinkuje cez zátku (inak nechaj ešte dokvasiť)
- stoč víno cez hadičku / uzáver do druhej čistej nádoby a stoč aj trochu kalu (0,5 – 1 l)
- hermeticky uzavri s kvasnou zátkou do pivnice na 6 týždňov
Nádoba: plastová 33 l s kohútikom s kvasnou zátkou (hermeticky)
Miesto: pivnica
Teplota: 12 °C
Čas: 6 týždne
Stav: stabilizované, vyrovnané víno
Po 6 týždňoch – Finálne stočenie a fľašovanie
- plň do fliaš (najlepšie so skrutkovacím uzáverom, plň 3cm pod okraj fľaše)











