Omáčka na pizzu

Suroviny:

  • 3 kg paradajky mäsité / slivkové (s menším obsahom šťavy vo vnútri)
  • 1 ČL sušená bazalka (alebo 8 lístkov čerstvej bazalky)
  • 1 ČL sušené oregano
  • 3 ČL soľ
  • 2 PL cukor

Postup:

  1. do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, do druhého hrnca dáme studenú vodu s kockami ľadu
  2. paradajky umyjeme, nadrežeme do kríža a dáme do hrnca spariť na cca 1 minútu, následne presunieme do hrnca s ľadovou vodou
  3. paradajky olúpeme, rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jadierka aj so stredovou časťou, ktoré odložíme bokom do misky
  4. jadierka s vyrezanými stredkami cez sitko prepasírujeme a šťavu pridáme do hrnca s očistenými paradajkami
  5. varíme odkryté cca 20 minút na miernom ohni a potom jemne rozmixujeme tyčovým mixérom
  6. ďalej varíme odkryté do požadovanej konzistencie
  7. ešte horúcu omáčku plníme do pohárov
  8. sterilizujeme 25 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny