Suroviny:
- 3 kg paradajky mäsité / slivkové (s menším obsahom šťavy vo vnútri)
- 1 ČL sušená bazalka (alebo 8 lístkov čerstvej bazalky)
- 1 ČL sušené oregano
- 3 ČL soľ
- 2 PL cukor
Postup:
- do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, do druhého hrnca dáme studenú vodu s kockami ľadu
- paradajky umyjeme, nadrežeme do kríža a dáme do hrnca spariť na cca 1 minútu, následne presunieme do hrnca s ľadovou vodou
- paradajky olúpeme, rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jadierka aj so stredovou časťou, ktoré odložíme bokom do misky
- jadierka s vyrezanými stredkami cez sitko prepasírujeme a šťavu pridáme do hrnca s očistenými paradajkami
- varíme odkryté cca 20 minút na miernom ohni a potom jemne rozmixujeme tyčovým mixérom
- ďalej varíme odkryté do požadovanej konzistencie
- ešte horúcu omáčku plníme do pohárov
- sterilizujeme 25 minút pri 90°C v hrnci alebo na 70°C režime v umývačke riadu cca 2 hodiny