Sladkokyslé kuracie kúsky so zeleninou na čínsky spôsob

Suroviny:

  • 1000 g kuracie mäso

Marináda:

  • 3 ČL olej sezamový
  • 2 ČL cukor
  • 3 PL omáčka sójová svetlá
  • 3 ks vajce

Cestíčko na obaľovanie:

  • 15 PL kukuričný škrob
  • 3 ks bielok
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL korenie čierne mleté
  • 8 PL semienka sezamové

Na vyprážanie:

  • rastlinný olej

Omáčka:

  • 3 PL pretlak paradajkový
  • 12 PL ocot ryžový
  • 12 PL cukor hnedý
  • 6 PL omáčka sójová svetlá

Zelenina:

  • 2 ks menšia cibuľa (biela, červená..)
  • 2 ks väčšia paprika (biela, žltá, červená..)
  • 10 cm čerstvý zázvor
  • 8 strúčiky cesnak
  • 450 g väčšia konzerva ananásu

Postup:

  1. nakrájame kuracie mäso na menšie plátky a marinujeme 2 hodiny až 12 hodín v chladničke
  2. očistíme a nakrájame zeleninu na plátky a dáme do misky, kúsky ananásu ešte prekrajávam na polovicu
  3. pripravíme omáčku na zaliatie – všetko spolu vymiešame a dáme bokom
  4. pripravíme cestíčko na obaľovanie – všetko spolu vymiešame a dáme bokom (ak je husté môžeme pridať 2-3 lyžice studenej vody)
  5. marinované kuracie kúsky obalíme v cestíčku a smažíme na horúcom oleji, otáčame kým nebude zlatisté z oboch strán, mäso by sa na panvici nemalo navzájom dotýkať, aby sa nezlepili jednotlivé kúsky
  6. hotové kúsky vyberieme a dáme osušiť na papierové servítky
  7. nakrájanú zeleninu vložíme do rozpálenej panvice (môže do tej istej kde bolo mäso) a opekáme a premiešavame kým nezmäkne
  8. po zmäknutí zalejeme omáčkou a privedieme do varu
  9. hneď stíšime na slabý oheň a necháme 10 minút pobublávať do zhustnutia
  10. mäso a zeleninu môžeme spolu premiešať alebo podávať oddelene
  11. podávame s ryžou, ktorú môžeme posypať čerstvým koriandrom a nasekanou jarnou cibuľkou