Suroviny:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- cca 50 g syr (gouda, eidam aspoň 45% )
- cca 500ml passata (paradajkový pretlak alebo domáci kečup)
- 1/2 biela cibuľa
- 1/2 ČL soľ
- 1/2 ČL čierne mleté korenie
- 1 ČL červená mletá paprika
- 1/2 ČL oregáno
- olivový olej
- prípadne voda na zriedenie pretlaku
Postup:
- mäso dáme do misy a pridáme nakrájaný syr na maličké kocky, soľ a koreniny a zmes poriadne premiešame
- do malej misky nastrúhame najemno cibuľu (alebo ja ju pretláčam lisom na cesnak)
- tvarujeme guličky (veľkosť guličky je asi ako čajová lyžička) s tým, že sa snažíme kúsky syru ukryť do guličiek (aby ho nebolo vidieť), aby pri pečení nevytiekol
- panvicu rozohrejeme, pokvapkáme olejom a pripravené mäsové guľky restujeme a jemne otáčame, aby sa guľky nerozpadli
- ak má povrch gulôčok z každej strany zlatistú chrumkavú kôrku, pridáme cibuľu, premiešame chvíľu popražíme a zalejeme passatou (pretlakom)
- podľa potreby dolejeme vodu, aby boli guľky takmer ponorené v omáčke
- stiahneme plameň a necháme 15 minút prebublávať s mierne zakrytou pokrievkou aby sa odparovala prebytočná voda
- podávame s ryžou, cestovinami, zemiakmi..