Mäsové guľky so syrom v paradajkovej omáčke

Suroviny:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • cca 50 g syr (gouda, eidam aspoň 45% )
  • cca 500ml passata (paradajkový pretlak alebo domáci kečup)
  • 1/2 biela cibuľa
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL čierne mleté korenie
  • 1 ČL červená mletá paprika
  • 1/2 ČL oregáno
  • olivový olej
  • prípadne voda na zriedenie pretlaku

Postup:

  1. mäso dáme do misy a pridáme nakrájaný syr na maličké kocky, soľ a koreniny a zmes poriadne premiešame
  2. do malej misky nastrúhame najemno cibuľu (alebo ja ju pretláčam lisom na cesnak)
  3. tvarujeme guličky (veľkosť guličky je asi ako čajová lyžička) s tým, že sa snažíme kúsky syru ukryť do guličiek (aby ho nebolo vidieť), aby pri pečení nevytiekol
  4. panvicu rozohrejeme, pokvapkáme olejom a pripravené mäsové guľky restujeme a jemne otáčame, aby sa guľky nerozpadli
  5. ak má povrch gulôčok z každej strany zlatistú chrumkavú kôrku, pridáme cibuľu, premiešame chvíľu popražíme a zalejeme passatou (pretlakom)
  6. podľa potreby dolejeme vodu, aby boli guľky takmer ponorené v omáčke
  7. stiahneme plameň a necháme 15 minút prebublávať s mierne zakrytou pokrievkou aby sa odparovala prebytočná voda
  8. podávame s ryžou, cestovinami, zemiakmi..